GRATIS LEVERING VED KØB AF 6 FLASKER | Gratis afhentning i kbh v

PETNAT: DE NATURLIGE BOBLER

HVAD ER PETNAT?

Pét nat er en forkortelse for pétillant naturel — fransk for naturligt skummende — og det er en ret præcis beskrivelse af, hvad en pet nat er: En mousserende vin, hvor boblerne udelukkende er skabt af det sukker, som solen i løbet af sommeren har lagret i druerne, samt den gær, der naturligt forekommer på druernes skaller — og så er vinen gæret direkte i flasken, man skænker den fra. 

Meget enklere bliver det ikke. Pet nat er ligesom orangevin - en oldgammel produktionsmetode inden for vin, som nu er kommet på mode igen.

 

Processen kaldes også 'méthode ancestrale' ('den oprindelige metode'), da man i gamle dage lavede mousserende vin på denne metode.

  

Gæring direkte i flasken

De fleste moderne mousserende vine, som champagne, crémant, cava eller spumante, fremstilles ved at gære en færdig vin i tank eller på flaske. Til det formål tilsætter man sukker og gær. En pet nat bliver derimod til, ved én enkelt kontinuerlig gæring, som startes og fuldendes i den flaske, vinen sælges i.

I modsætning til stort set alle moderne mousserende vine vælger man normalt at lade de gærrester, der dannes i flasken, forblive deri. Dermed får man en mere naturlig og levende vin, der som regel er let uklar og kan være alt fra let prikkende over fint skummende til vildt boblende og brusende. Ren vildskab.

 
Befriende uhøjtidelige bobler: Sådan drikkes det

Sprød vin for sjov, som strækker sig fra det tørre til det sødmefulde. Petnat kan fint drikkes for sig selv, eller i selskab med snacks og småretter.

Orange pet-nat, hvor mosten har haft skindkontakt, er ofte mere aromatisk, og den kan være meget strukturbetonet, da man her får både syre, kulsyre og garvesyre. Det gør den oplagt til mad - også af den kødfulde og fede slags.

 

Bundfaldet: Kan det drikkes?

Man kan vælge at hvirvle bundfaldet op i sin pet nat inden åbning, så får man en ‘ensartet servering’ med en lidt rigere mundfornemmelse. Men man kan også forsøge at skænke den så forsigtigt, at gærresterne (for det meste) forbliver i flasken.

Selve processen: fra start til slut

Fremstillingsmetoden er simpel: Man starter med at presse al mosten ud af druerne — eventuelt lade drueskallerne trække i mosten en tid, hvis man vil fremstille en orange petnat — og så lade gæringen gå i gang af sig selv.

Under gæringen omsætter gærcellerne druesukker til alkohol, og restproduktet er kuldioxid (CO2). Men skal der bobler i vinen, må man spærre kuldioxiden inde. Derfor fylder man mosten på flaske, når gæringen er godt i gang, og lukker til hvorefter gæringen — om alt går vel — føres til ende i flasken.

 

Petnat: en kunst uden lige

Det er dog en drilsk proces. Først og fremmest skal man sørge for, at man flasker mosten på det rigtige tidspunkt. Det kræver en del fingerspidsfornemmelse hos vinmageren.

Gøres det for tidligt, risikerer man, at gæringen opbygger så meget kuldioxid, at trykket bliver for stort, så proppen ryger af, eller flasken sprænges.

Gøres det omvendt for sent, risikerer man, at trykket bliver for lavt, og man får en flad og doven vin.

Men da det er en ret livlig proces, kan man aldrig helt styre den endelige sødmegrad og mængden af bobler. Man kan netop derfor smage naturens gang i sin pet nat.

← Tidligere artikler Nyere artikler →